Het is bijna zover: Koningsdag. De NRC schreef er vorige herfst al een duidelijk artikel over en op wikipedia kun je er genoeg sappigs over lezen, dus dat doen we niet nog eens dunnetjes over.

De belangrijkste cijfers geven we wel.  Inkomens voor de begroting 2016:

  • Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau: 866.000 euro.
  • Hare Majesteit Koningin Máxima, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau: 343.000 euro.
  • Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden: 489.000 euro.

koningsfamilieTotaal een schamele 1,7 miljoen, maar….  inclusief persoonlijke uitgaven komen we op 7,8 miljoen euro. Wonderlijk. Daarbij komt nog personeel, vliegtuigen, schepen, paarden, hectares aan kledingcollecties, jachtpartijen, overige kosten… al met al een kleine 41 miljoen euro. Het is geen geld.

Nog recenter kwam uit een onderzoek naar voren dat Nederland het duurste koningshuis van West-Europa heeft. En ook vandaag bleek uit onderzoek van Ipsos dat de steun onder het volk voor de monarchie nooit zo laag was.

1 + 1 = 2, of niet?

Natuurlijk heeft men het ook zwaar. Serieus. Er wordt weleens gezegd: mensen die veel verdienen, krijgen dit in feite als compensatie voor het geleden leed. Houd dit de volgende keer in het achterhoofd, als je weer eens hoopt dat Nederland eindelijk een republiek wordt.

Of bij het besef dat je zelf niet onder het mom van een gezellige klompendans hoeft te lobbyen voor onze multinationals. Of dagenlang moet wuiven naar het volk van een of ander onguur dorp in Fryslan. Of met de machtigen der aarde weer naar zo’n saai Bilderbergoverleg moet. Je wilt er niet aan denken.

 

Zegt u het eens!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt de volgende HTML-tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>