Het is allang bekend dat het professionele voetbal intussen verrot is. Twee nieuwsberichten geven wel heel goed aan dat het vroeger om het spelletje ging; tegenwoordig toch vooral om de knikkers.

football_moneyAan de ene kant vindt FIFA-baas Sepp Blatter z’n miljoeneninkomsten hartstikke normaal. Zelfs ondanks het feit dat het er nogal op lijkt dat hij onrechtmatig meer dan 70 miljoen euro heeft verbrast met twee kompanen.

Aan de andere kant lezen we het wat trieste verhaal van verslaggever Leo Driessen, die schrijft over Jan Jongbloed: veelvoudig doelman van Oranje in de jaren zeventig (inclusief beide wereldkampioenschappen in 74 en 78). Vroeger werd je ergens lokaal trainer of sigarenboer (zoals Jongbloed), tegenwoordig ben je als topper vóór je dertigste multimiljonair.

Het is ook om te lachen dat achter een balletje aanrennen vaak zoveel zwaarder wordt gewaardeerd dan eindbaas te zijn van een heel land, om maar iets te noemen.

Zo geweldig is de voetballerij, dat steeds meer volledige teams door rijke Chinezen, Russen en Arabieren worden opgekocht. Hoe komen die opeens zo rijk trouwens? Simpel, door onze eigen graaizucht. We importeren enorm veel uit het Midden-Oosten en Rusland (olie en gas) en uit China (bijna alles wat je kunt bedenken) en exporteren zo onze rijkdom. En zo is het balletje weer rond.

 

Zegt u het eens!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt de volgende HTML-tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>