Onze eigen graaibanken ING en Rabobank investeren niet alleen in Rusland, maar ook in steenkool. Ofwel: in Russische steenkolen. Je leest het goed.

Terwijl elders in de wereld zonne-energie al goedkopere stroom levert dan steenkolenstroom, terwijl Nederlands en Europees beleid erop is gericht zoveel mogelijk te verduurzamen, kieperen deze banken hun (en dus ons) geld in Russische steenkoolmijnen, de meest vervuilende energiebron die er maar is. De prioriteit zou toch elders moeten liggen, desnoods bij aardgas zelfs. Maar nog liever bij hercoalplantnieuwbare energiebronnen, natuurlijk.

Vergelijking: als investeerder steek ik mijn geld ook niet in de cassettebandjesindustrie, terwijl er al CD’s zijn…, excuus, terwijl die ook alweer verouderd zijn omdat de meesten USB-sticks gebruiken om muziek te luisteren.

Maar nee, er valt blijkbaar nog wat te halen en dan moet het met alle geweld gehaald worden. Zouden deze banken ook (verplicht) meebetalen aan compensatie van problemen veroorzaakt door klimaatverandering, door ziekte vanwege vervuilde lucht, e.d.? Lijkt ons sterk. Ze zullen het waarschijnlijk bij de lusten laten, terwijl de lasten voor ons zijn.

Ook hier kun je een stap zetten, een daad stellen, al is het maar voor je goede gevoel: stap gewoon over naar een bank waar minder gegraaid wordt. De twee meest geschikte in Nederland zijn: Triodos Bank en ASN Bank. De directies van deze banken graaien ook het minst, wat mooi is meegenomen.

Overstappen is vaak eenvoudig, zie deze site die je erbij helpt.

(afbeelding overgenomen uit The Guardian.)

 

Zegt u het eens!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt de volgende HTML-tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>