Deze dagen komt het Cultuurfonds langs om te collecteren. De week zelf wordt ‘Anjeractie’ genoemd, waarvoor ook al op een crowdfunding-achtige manier wordt gewerfd voor allerlei mooie doelen.

bernhard

Waarvoor je hier komt zijn de samengevatte cijfers. De laatste zijn van 2014 en luiden als volgt.  De totale bezoldiging van de directeur lag maar liefst iets boven de twee ton. Dat is zeker één van de riantste inkomens voor een goededoelenbaas. Misschien had de oorspronkelijke eindbaas – Prins Bernhard – hier een vinger in de pap; die kreeg immers alles voor elkaar. Het koningshuis heeft het sowieso goed voor elkaar, zoals we eerder zagen.

Verder haalden 25.000 collectanten 884.836 euro op, ofwel een ‘goede’ 35 euro per persoon. De totale baten waren veel hoger: een kleine 50 miljoen, zodat de collecte slechts een kleine 2% uitmaakte van alle baten. De bezoldiging is daarmee 0,41% van die baten. Een kleine 3600 euro van de bezoldiging werd aldus door collectanten opgehaald. En van elke euro die je geeft, gaat dus theoretisch ook slechts 0,41% (0,41 cent) naar de directeur.

Wat ons betreft geef je liever aan lokale cultuurprojecten door dit rechtstreeks te doen, of anders via de genoemde crowdfunding-site. Op die manier is het zekerder dat je geld terechtkomt waar je wilt dat het terechtkomt.

Zegt u het eens!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je kunt de volgende HTML-tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>